GRAFISK ORDBOG

Selvom vi forsøger at tale et sprog uden alt for mange fagudtryk - kan det sommetider være nødvendigt. Vi har udarbejdet en lille grafisk ordbog med de mest almindelige udtryk. Men har du spørgsmål, så ring... hellere en gang for meget end for lidt!CMYK, Pantone, RGB farver

CMYK

- står for Cyan - Magenta - Yellow - Key Colour (sort) og er de 4-farve der bruges til 4-farve tryk og kan blandes til næsen alle nuancer. 4-farve bruges fx til tryk af fotografier i farve.

Pantone
- er det mest udbredte farvesystem til staffagefarver. Findes forblandet og kan blandes til næsten alle nuancer. Pantone-farver bruges oftest til at trykke logo-farver med (som dog også kan blandes af 4-farve. Pantone Matching System forkortes PMS.

Pantone-farver bruges oftest til 1- og 2-farve tryksager, som f.eks. brevpapir, visitkort.

CMYK og Pantone (pms) er internationale farvesystemer.

RGB (skærfarver)
RGB er et farverum - der bruges til TV samt computerskærme. Farverne blandes af lys: Rød, Grøn og Blå. Da computerskærmens farver er defineret af lys (der kommer bag fra skærmen) - er der naturligvis stor forskel til de farver der kan blandes til tryk.

Spørgsmål: Hvordan kan jeg være sikker på - at de farver jeg ser på min computerskærm, bliver trykt - så det svarer til farverne på min computerskærm?

Svar: Det kan du heller ikke. De farver du ser på din computerskærm vil forskellige fra de farver vi ser på vore computerskærme (hvilket mærke er skærmen, hvor gammel er den, hvordan er den indstillet) og de farver et trykkeri kan trykke med. For at være sikker - er det nødvendigt enten at tage udgangspunkt i en pantone eller cmyk farveskala eller et prøve-tryk / prøveprint. Læs mere om farve-korrektur her.

Relateret link: Korrektur (klik her).

Du kan læse mere om CMYK på wikipedia.

Er du i tvivl... spørg. Det er gratis ;-)Vi håber du finder inspiration og information om trykkeri, tryksager og grafiske udtryk. De er mange, nogle korte, andre lange - tekniske og enkelte sjove. Kender du f.eks. udtrykket en horeunge - eller fransk horeunge. Hvad med et bryllup og en begravelse? Hvis ikke - så få svaret her.


Venlig hilsen

Vissenbjerg Tryk A/S + Tommerup Tryk = Grafisk Knowhow
Med startrampe på Fyn, kun et stenkast fra Odense,
lander vi tryksager sikkert i hele landet